GönderenKonu: Tartışılan yazılar  (Okunma sayısı 166 defa)

Komünist

• Site Yöneticisi
Tartışılan yazılar
Tarih : 19-07-2025 Saat : 14:10

Halk ozanı kimdir, halk ozanlığı nedir? Halk ozanı halkın yanında olandır. Yani halkın görmeyen gözü, duymayan kulağı, söylemeyen dilidir. Yani halk bir derya, halk ozanı bir balıktır. Dahası, halk kır çiçekleri, halk ozanı bir arıdır. Bir de şöyle diyelim halk ozanı, derin ve karanlık kuyulara atılan halkını kartal pençeleriyle çıkarıp ap-aydınlığa götürendir. Halk ozanının okulu yoktur. Halk, derdini belasını sevincini söyletmek için ozanını yaratmıştır. Halk varoldukça ozanı da olacaktır.

Aşık İhsani 1999

Güne merhaba

• Site Yöneticisi
RE:Tartışılan yazılar
Tarih : 19-07-2025 Saat : 14:19

HALK OZANI SOSYALİST OLMALIMIDIR?

Nihat Behram(İsviçre ) 

Adı üstünde: Halk Ozanı. Tabiki ruhunu, düşünü, düşüncesini halktan emzirecek. Halkın acılarından, sevinçlerinden emzirecek. Halk düşmanlarına karşı halkın yanında saf tutacak. Mazlumdan, masumdan, mahsundan yana olacak. Yalnızlık uğultusuna, yoksulluk iniltisine, gurbet sızıltısına çığlık olacak. Adı üstünde: Halk Ozanı. Halkın omuzdaşı, yoldaşı, kardaşı, sırdaşı. Gerçek halk ozanı budur. Bu özellikleri taşımayan kişi 'Halk Ozanı' sıfatını taşımayı da hak etmez. Anadolu coğrafyası, bu özelliklerin simgesi halk ozanlarıyla doludur. Dadaloğlu, Köroğlu, Karacaoğlan, Pir Sultan, Yunus bu özelliklerin en yüce temsilcileridir. Sosyalistlik nedir? Zalime karşı mazlumun yanında saf tutmak, haksıza karşı haklının yanında saf tutmak, insanlık düşmanlarına karşı insanlığın yanında saf tutmak değil mi? Ozan bu özellikleri taşısın, varsın kendine sosyalist demesin. Bir şey fark etmez. Önemli olan halk ozanını halkın ozanı yapan özellikleri taşımaktır. Bu özellikleri taşımayanı da zaten halk kusar atar. Halk ozanının ölümsüzlüğü, halkın bağrında insanlığın özlemleriyle kök salmasına bağlıdır. 

Güne merhaba

• Site Yöneticisi
Tarih : 19-07-2025 Saat : 14:26

Şafak Altun (Almanya)

Şafak Altun anlatamam halimiBağladılar tutamadım dilimiMazlum halk dediğim buldu zalimiGetirdi başıma başman eyledi‘ Halk Ozanı,  halka ihanet  edemez,  namert   değil, çıkar peşinde koşmaz,merttir. Halk Ozanı her zaman, her yer, her şart ve koşulda popilist değil, halkçıdır.Halk Ozanı milliyetçi değil yurt severdir.Halk Ozanı çalık, pısırık değil bilakis, çevik, atılgan ve yiğittir.Halk ozanı ırkçı değil  humanisttir.Halk Ozanı gülü ve güzeli sever, aşıkdır,  sevecendir.Halk Ozanı, dinci, yobaz değil, kadın erkek eşitliğini savunur, özgürlükçü, laiktir.Halk Ozanı,  bülbülü, ceylanı, öküzü de sever, hayvan severdir Halk Ozanı, zalimlere karşı mazlumların yanında yer alır, üç maymunu onaylamaz bilakis isyancıdır.Halk Ozanı, dağıtıcı, bölücü ve parçalayıcı değil, bilakis birleştirici, bütünleyicidir.Halk Ozanı, adaletsiz değil, temel hak ve hukuktan yanadır, eşitlikçi, hakçı ve adildir.Halk Ozanı doğayı, havayı, suyu, toprağı sever korur ve onlarla konuşur, dilleşir, doğacıdır. Halk Ozanı emek ve emekçileri  sever,  onlara yoldaş olur, sosyalisttir.Halk Ozanı yeni ve yenilikleri sever, tutucu ve bağnaz değil, ileri ve devrimcidir.Halk Ozanı, mücadelesini türküleriyle yapar, savaşlara karşı barış için mücadele eder ve barışçıdır.

OZAN

Adın ozana çıkarsa
Ozan halkın mert tarafı
Zalimlere karşı çıkmış
Mazlumların sert tarafı

Ozan bey atına binmez
Ozan olan yoldan dönmez
Ozanın ışığı sönmez
Aydınlatır dört tarafı

Ozan aklın çalıştırır
Okur kendin geliştirir
Ozan daim eleştirir
Toplumda namert tarafı

Ozanın yönü bellidir
Ozan halkın taa kendidir
Onun dili ve telidir
İnsan olmak alt tarafı

Ozanlar korkmaz ölümden
O nefret eder zulümden
Korkusu yoktur zalimden
Bu misyonun şart tarafı

İnsanlığa hizmet etmek
Hakikat yolunu gütmek
Gönüllere girip yatmak 
Buda işin virt tarafı

Şafak Altun ahvalimiz
Bilenler bilir halimiz
Daim iniler telimiz
Hacı Bektaş yurt tarafı

Güne merhaba

• Site Yöneticisi
Tarih : 19-07-2025 Saat : 14:28

"Türkü söylemek, bir aşk halidir!" Faiz Cebiroğlu

Türkü Aşığı Sosyalist bir can.

Faiz Cebiroğlu (Danimarka):

Anadolu deyince, akla ozanlar gelir. Anadolu deyince akla, Anadolu halklarının ozanları gelir. Şiirleriyle, sazları ile işledikleri destanları, koşmaları ile…Anadolu halklarını ezenlere karşı başkaldırmışlar, onların sevda ve kavgalarını, yorulmak bilmez bir mücadele ile dile getirmişlerdir. Bu bağlamda Anadolu halk ozanları sosyalist ozanlardır. Sosyalizm, halkı ezenlere karşı, ezilenlerin yanında taraf tutmaktır. Karacoğlan’da bu böyledir. Dadaloğlu’unda bu böyledir. Köroğlu, Pirsultan Abdal, Serdari ve diğer ozanlar da bu böyledir. Cumhuriyet döneminin ozanları da, sosyalist halk ozanları olarak, aynı geleneği sürdürmüşlerdir. Ruhi Su, Aşık İhsani, Zamani ve diğer ozanlar… Korkmadan, hepsi sosyalist ozan olarak yerlerini almışlardır.

TÜM İLERİCİ, DEVRİMCİ, SOSYALİST VE KOMÜNİST OZANLARA
ÇAĞRIMIZDIR

Ruhi Su: Bir Komünist Ozan 
Faiz Cebiroğlu
”Ruhi Su’nun ölüm yıldönümü vesilesiyle herkes bir şeyler söylüyor; herkes bir şeyler yazıyor. Bazıları, Ruhi Su müziğini onun siyasi duruşundan, onun siyasi bakışından ayırarak, sözüm ona, ”üzüntülerini(!) ifade etmektedirler. ”Ne güzel türküler söylerdi!” diyerek, soyut ve anlamsız bir ”üzüntü” dile getiriliyor. Buna izin vermeyelim. Vermeyeceğiz. Zira Ruhi Su, yalnızca mükemmel bir ses ve derin müzik bilgisi değil, o aynı zamanda burjuvaziye korkular salan bir komünistti! O komünist olarak hapse, sürgüne, işkenceye meydan okudu. Komünist olarak, türkülerinde sevdanın ve kavganın sesi oldu. 
Ruhi Su, 1951 yılında başlayan Türkiye Komünist Partisi (TKP) tevkifatı nedeniyle tam 5 yıl cezaevinde, hücrede tutulmuştur. Ama o başta işçi sınıfının ve ezilen Anadolu halklarının sesi olarak, burjuvaziye hücresinden meydan okumuştur:
”Mahsus mahal derler kaldım zindanda 
Kalırım kalırım dostlar yandadır…”

”Dirliğim düzenim dermanım canım 
Solum sol tarafım imanım dinim…” diyerek, en zor koşullarda, ”inanç, kavga ve direniş” çağrıları yapmıştır…

Güne merhaba

• Site Yöneticisi
Tarih : 19-07-2025 Saat : 14:30

Şair Bedran Cebiroğlu( Hatay)

Kapitalist sistemin en mağduru benim...

Kireç ocaklarında, Amik ovasında pamuk toplarken ezildim... Ağalar ve beyler... 17 yaşında vekil öğretmenlik yaptım, Maaşımı bile zor aldım... Oturdum evde: hep kitap okudum: Beni ve Dilbilgisi kitabımı "Kapital" ile gözaltına aldılar... İhsani kasetlerini sakladım, evde Ferdi Tayfur kasetini bilerek açıkta koydum...  Onları da aldılar... Ve annem-güzelim annem kitaplarımı yaktı.: Bana zarar gelmesin diye...Neyse uzun hikaye... Biraz anlattım onun için: Sosyalist ve komünist insanım... Ve yolumdan şaşmam ölene dek... Emek-sermaye çelişkisi vardır... Sömüren ve sömürülen... Ozan halktan ve sömürülenden yana olmak zorundadır... Olmasa ozan olmaz... Yavuz Bingöl, İbrahim Tatlıses gibi olur... Halkın ozanı mutlaka sosyalizmden yana olmalıdır... Şairlerde... Selamlar can dostum...

Çok güzel bir sayfa... Okudum, aydınlandım...Yarınların aydınlanmasında ele ele ve omuz omuza vereceğiz...Güzel güneşli günler için... Hepinize ve özellikle Yusuf Ter Hocama sonsuz sevgi ve saygılarımla Antakya'dan binlerce selamlar...
"HALKIN OZANI SOSYALİST OLMALI" BENCE HERKES SOSYALİST OLMALI...

1